YhteystiedotSatu Mannila & Marko Hakki
Kemi, Finland
p. 0449298927

email: marko.hakki@elisanet.fi

Uutiset

20.7.2016
Kerttu oli valitettavasti tyhjä eli pentuja ei ole nyt tulossa. Seuraavat suunnitelmat ensi kesälle.


21.6.2016
KERTTU On nyt tänään astutettu onnistuneesti ensimmäisen kerran. Nyt vain peukut pystyyn että kaikki onnistuu!!! 19.7. on 28vrk täynnä ja silloin menemme ultraan ja saamme tietää onko astutus onnistunut. Lisää infoa sen jälkeen.

7.6.2016
Meillä alkoi juoksut joten tarkoituksena olisi narttu astuttaa tähän juoksuun.

7.6.2016
Pentue suunnitteilla syksylle 2016 !!!23.01.2014
Etsitään yhteistyökykyisiä sijotuskoteja narttu ja urospennuille. Sijoituskodin tulee olla max 100km etäisyydellä. Sijoitussopimus tehdään kennelliiton hyväksymällä sijoitussopimuksella. Sijotettavista koirista voi kysellä joko sähköpostilla tai soittamalla.


18.7.2013 Syntyi 6 Urosta 6 Narttua. Kaikki pennut löytäneet hyvät kodit!

09.12.2012
Chistoso Barracuda "Lyyli", KV näyttely
Voittaja/Winner 2012
VAL-ERI, VAK1, SA, PN1, ROP, CACIB, VOITTAJA -12

4.7.2012 Uudet kotisivut avattu! Tervetuloa!

Rotumääritelmä

KANARIANDOGGI
(DOGO CANARIO)
Alkuperämaa: Espanja

KÄYTTÖTARKOITUS: Vartiokoira ja karjalaumojen vahti.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 2 pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat Alaryhmä 2.1 molossityyppiset. Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Molossirotu, joka on kotoisin Kanarian saariryh- män Teneriffan ja Gran Canarian saarilta. Rodun uskotaan syntyneen saarten alku- peräisen muinaisespanjalaisen karjakoiran "majoreron" risteytyessä saarille tuotu- jen muiden molossikoirien kanssa. Näistä risteytyksistä kehittyi alueelle ominaisia mastiffityyppisiä koiria, jotka oli- vat kohtuullisen kookkaita ja väriltään juovikkaita tai kellanruskeita valkoisin merkein. Ne olivat selvästi molossityyppisiä mutta silti ketteriä ja voimakkaita, temperamentikkaita, karskeja, toimeliaita ja uskollisia. 1600- ja 1700-luvulla näiden koirien määrä lisääntyi huomattavasti. Koirat maini- taan usein historiallisissa teksteissä, etenkin alueellisissa lähteissä ("Cedularios del Cabildo"), joissa niitä kerrotaan käytetyn erityisesti vahteina ja karjalaumojen vartijoina.

YLEISVAIKUTELMA: Kohtalaisen kookas molossirotu, suorakaiteen muotoi- nen ja mustamaskinen. Vankka ja sopusuhtainen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus on säkäkorkeutta suurempi, ja tämä pitkälinjaisuus korostuu nartuissa. Kallo-osan pituus on 60 % pään koko pituudesta ja kuono-osan 40 %. Kallon leveys on 3/5 pään koko pituudesta.
Etäisyys kyynärpäästä maahan on uroksilla puolet säkäkorkeudesta, nartuilla hie- man vähemmän. 

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Olemukseltaan rauhallinen, ilmeeltään tark- kaavainen. Erityisen sopiva vahdiksi sekä perinteiseen karjalaumojen käsittelyyn ja kuljettamiseen. Luonteeltaan tasapainoinen ja hyvin itsevarma. Haukku on matalaa ja syvää. Perheenjäsenilleen tottelevainen ja nöyrä, erittäin kiintynyt omistajaansa mutta voi olla epäluuloinen vieraita kohtaan. Käyttäytymiseltään vakaa, ylväs ja hieman etäinen . Tarkkaavaisen koiran käytös on hyvin varmaa ja katse valpas. 

PÄÄ: Jykevä, lyhytkalloista tyyppiä (brakykefaalinen), täyteläinen; pään nahka on paksua. Pää on muodoltaan hieman pidentynyt kuutio. Kallon ja kuono-osan linjat ovat yhdensuuntaiset tai hieman nousevat. 

KALLO-OSA: Kallo: Edestä ja sivulta katsottuna loivasti kaareutunut, otsaluu on melko tasainen. Kallo on lähes yhtä leveä kuin pitkä. Kulmakaaret ovat selvästi erottuvat, poski- ja puremalihakset voimakkaasti kehittyneet mutta eivät ulkonevat, nahka on löysää. Niskakyhmy on vähäinen. Otsapenger: Selvästi havaittava mutta ei jyrkkä. Keskellä otsaluuta sijaitseva otsa- uurre on korostunut ja pituudeltaan noin kaksi kolmasosaa kallosta.

KUONO-OSA: Kirsu: Leveä, voimakkaan mustapigmenttinen, kuonon kanssa samassa linjassa. Sieraimet ovat suuret, ja hengitys on vaivatonta. Kuono: Kalloa lyhyempi, tavallisesti noin 40 % koko pään pituudesta. Kuonon leveys on 2/3 kallon leveydestä. Tyvestään hyvin leveä ja kapenee hieman kohti kirsua. Kuononselkä on tasainen ja sivusta katsottuna suora, poimuton. Huulet: Ylähuulet ovat riippuvat mutta eivät liioitellut. Edestä katsottuna huulien yhtymäkohta on ylösalaisin käännetyn V:n muotoinen. Huulilinja ei ole aivan vaa- kasuora. Huulten limakalvot ovat tummat. Leuat / hampaat: Leikkaava purenta tai lievä alapurenta (enintään 2 mm). Tasapu- renta hyväksytään mutta se ei ole toivottava, koska se edistää hampaiden kulumis- ta. Leuat ovat leveät. Hampaat ovat isot ja hyväasentoiset. Poskihampaat ovat kookkaat, etuhampaat pienet, kulmahampaat ovat hyvin kehittyneet. Silmät: Soikeahkot, kooltaan keskikokoiset tai suuret, kaukana toisistaan mutta eivät syvällä sijaitsevat eivätkä ulkonevat. Silmäluomet ovat mustapigmenttiset ja hyvin tiiviit, eivät koskaan löysät. Silmien väri on tummanruskeasta keskiruskeaan karvapeitteen väristä riippuen; silmät eivät koskaan saa olla vaaleat. Korvat: Keskikokoiset, kaukana toisistaan, lyhyt- ja hienokarvaiset. Korvat kiinnit- tyvät hieman silmälinjan yläpuolelle ja riippuvat päänmyötäisesti, taittuneina ruu- sukorvat. Hyvin ylös kiinnittyneet ja lähellä toisiaan sijaitsevat korvat ovat epätyy- pilliset. Maissa, joissa typistys on sallittua, korvat on typistetty pystyiksi. (Huom. Suomessa typistyskielto.)

KAULA: Hieman lyhyempi kuin pään koko pituus. Kaulanalusnahka on löysää ja muodostaa pienen kaulapussin. Kaula on tanakka, suora, hieman sylinterimäinen ja lihaksikas. 

RUNKO: Pitkä, leveä ja syvä. Ylälinja: Suora; lihaksisto on hyvin kehittynyt, mutta ei liioiteltu. Ylälinja nousee hieman säästä kohti lantiota; säkä on 1–2 cm lantiota alempana. Lantio: Keskipitkä, leveä ja pyöristynyt. Se ei saa olla pitkä, sillä se rajoittaa liik- keitä. Narttujen lantio on tavallisesti leveämpi kuin urosten. Rintakehä: Erittäin tilava, rintalihakset ovat hyvin kehittyneet. Sekä edestä että sivulta katsottuna rintakehän tulee ulottua vähintään kyynärpäiden tasolle; ympä- rysmitta on tavallisesti 45 % säkäkorkeutta suurempi. Kylkiluut ovat selvästi kaa- revat. Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on hieman kohoava, ei koskaan löysä. Vyötärö vain hieman erottuva. 

HÄNTÄ: Tyvestään paksu ja kärkeä kohti kapeneva, ulottuu korkeintaan kinner- niveleen, keskikorkealle kiinnittynyt. Koiran liikkuessa häntä kohoaa sapelimaises- ti mutta ei kiertyneenä eikä selkää kohti kaartuen. Levossa häntä riippuu suorana kärki hieman kaartuneena. 

RAAJAT ETURAAJAT : Lavat: Viistot. Olkavarret: Hyvin kulmautuneet ja viistot. Kyynärvarret: Tasapainoiset ja suorat, vahvaluustoiset ja hyvin lihaksikkaat. Kyynärpäät: Eivät saa olla liian tiiviisti rungonmyötäiset eivätkä ulkonevat. Välikämmenet: Hyvin vahvat ja hieman viistot. Etukäpälät: Ns. kissankäpälät, varpaat ovat kaareutuneet, eivät liian tiiviisti yhdes- sä. Päkiät ovat hyvin kehittyneet ja mustat. Kynnet ovat tummat, valkoiset eivät ole toivottavat mutta niitä voi esiintyä karvan väristä riippuen.

TAKARAAJAT : Yleisvaikutelma: Takaa katsottuna vahvat ja täysin yhdensuuntaiset. Reidet: Pitkät ja hyvin lihaksikkaat. Polvet: Kulmaukset eivät ole kovin voimakkaat, eivät kuitenkaan niukat. Kintereet: Aina matalat. Takakäpälät: Hieman etukäpäliä pitemmät, muutoin samanlaiset. 

LIIKKEET: Liikkeiden tulee olla hyvin maatavoittavat, ketterät ja joustavat. Askeleen tulee olla pitkä. Hännän asento on matala, pää kohoaa vain hieman selkä- linjan yläpuolella. Tarkkaavaisen koiran pää ja häntä ovat koholla.

NAHKA: Paksu ja joustava, kaulassa hieman löysempää kuin muualla. Koiran ollessa tarkkaavainen otsauurteen ja ohimoiden väliin muodostuu useita symmetri- siä ryppyjä.

KARVAPEITE Karva: Lyhyttä, kovaa, hyvin pinnanmyötäistä, ilman pohjavillaa (jota voi kuiten- kin esiintyä kaulassa ja reisien takaosassa), karkealta tuntuvaa. Karva on hyvin lyhyttä ja hienolaatuista korvissa, hieman pitempää säässä ja reisien takaosassa. Väri: Juovikas (brindle), sävyltään lämpimän tummanruskeasta vaaleanharmaaseen tai vaaleankeltaiseen; yksivärinen kellanruskeasta hiekanruskeaan. Valkoista väriä voi esiintyä rinnassa, kaulan alapuolella, etukäpälissä ja takakäpälien varpaissa, mitä vähemmän sen parempi. Maski on aina musta, eikä se saa nousta silmien tasoa korkeammalle. 

KOKO JA PAINO Säkäkorkeus: Urokset 60–66 cm, nartut 56–62 cm; erittäin hyväntyyppisille yksi- löille sallitaan 2 cm ylitys tai alitus. Paino: Urokset 50–65 kg ja nartut 40–55 kg. 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suh- teutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvoin- tiin. 

VAKAVAT VIRHEET: 
• Kaikki virheet jotka vaikuttavat koiran ilmeeseen ja tyyppiin.
• Virheelliset pään mittasuhteet.
• Hyvin voimakkaasti kovera kallon ja kuonon profiili (ylikorostunut otsape- ger). 
• Lanne ja säkä samalla korkeudella.
• Virheellinen raajojen asento.
• Neliömäisyys. 
• Kolmiomainen tai kapea pää (ei kuutiomainen).
• Ohut, käyrä tai epämuodostunut häntä; korkealle kiinnittynyt häntä.
• Notko tai köyry selkä. 
• Vaaleat (keltaiset) silmät; vinot tai hyvin lähekkäin sijaitsevat silmät; painu- neet tai ulkonevat silmät.
• Liian voimakas alapurenta. 
• Riittämätön maski. 
• Hammaspuutokset (paitsi P1).

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen. 
• Täydellinen pigmentinpuutos kirsussa. 
• Liian suuret valkoiset merkit. 
• Yläpurenta. 
• Säkä lantiota korkeammalla; laskeva ylälinja. 
• Siniset tai keskenään eriväriset silmät. 
• Typistetty häntä. 

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutu- neina kivespussiin.