YhteystiedotSatu Mannila & Marko Hakki
Kemi, Finland
p. 0449298927

email: marko.hakki@elisanet.fi

Uutiset

20.7.2016
Kerttu oli valitettavasti tyhjä eli pentuja ei ole nyt tulossa. Seuraavat suunnitelmat ensi kesälle.


21.6.2016
KERTTU On nyt tänään astutettu onnistuneesti ensimmäisen kerran. Nyt vain peukut pystyyn että kaikki onnistuu!!! 19.7. on 28vrk täynnä ja silloin menemme ultraan ja saamme tietää onko astutus onnistunut. Lisää infoa sen jälkeen.

7.6.2016
Meillä alkoi juoksut joten tarkoituksena olisi narttu astuttaa tähän juoksuun.

7.6.2016
Pentue suunnitteilla syksylle 2016 !!!23.01.2014
Etsitään yhteistyökykyisiä sijotuskoteja narttu ja urospennuille. Sijoituskodin tulee olla max 100km etäisyydellä. Sijoitussopimus tehdään kennelliiton hyväksymällä sijoitussopimuksella. Sijotettavista koirista voi kysellä joko sähköpostilla tai soittamalla.


18.7.2013 Syntyi 6 Urosta 6 Narttua. Kaikki pennut löytäneet hyvät kodit!

09.12.2012
Chistoso Barracuda "Lyyli", KV näyttely
Voittaja/Winner 2012
VAL-ERI, VAK1, SA, PN1, ROP, CACIB, VOITTAJA -12

4.7.2012 Uudet kotisivut avattu! Tervetuloa!

Dogo Canario

About Presa Canario / Dogo Canario

Origins of the Breed

Since the 16th century, the Presa Canario has been mentioned in documents of the Canary Islands. It is assumed that it was introduced into the Islands by the Conquistadors and Spanish Colonialists. With time and in the isolation it has become a breed in its own right. It is also believed that it has been influenced by other breeds from Great Britain, Cuba, etc. What is certain is that this dog, of sizeable body and head and extraordianry temperament, has always been used in the Canary Islands to guard farms and cattle. When the breed is finally recognised by the Federation Cynologique Internationale (FCI), the Presa Canario will also be known as Dogo Canario.

General Form and Character

It is an extraordinarily powerful looking dog with a severe gaze. Especially suited to guarding and defence. It is of firm temperament with a grave and deep bark. The Presa Canario (Dogo Canario) is affectionate, docile and well-behaved with his owner and family, but fierce with strangers. Independent and aggressive with other dogs, both of his own breed and other breeds. It has been used in the past as an excellent fighting dog.

( Seuraava teksti on vapaa suomennos edellisestä tekstistä joka on suoraan lainattu sivulta www.dogocanario.com )

Rodun juuret

Kuudenneltatoista vuosisadalta lähtien Presa Canario on mainittu Kanariansaarta käsittelevissä asiakirjoissa. Rodun oletetaan tulleen saarille valloittajien ja espanjalaisten siirtomaa-asukkaiden mukana. Ajan mittaan ja eristäytyneenä muusta maailmasta siitä on muovautunut oma rotunsa. Uskotaan myös, että se on saanut vaikutteita muista roduista Iso-Britanniasta, Kuubasta jne. Varmaa on, että tätä voimakasrakenteista, suuripäistä ja luonteeltaan erinomaista koiraa on aina käytetty Kanariansaarilla vartioimaan maatiloja ja karjaa. Kun FCI on lopultakin tunnustanut rodun, Presa Canario tunnetaan myös Dogo Canariona.

Ulkomuoto ja luonne

Presa Canario on erittäin voimakkaan näköinen koira, jolla on hellittämätön katse. Sillä on vahva temperamentti ja totinen ja syvä haukku. Presa Canario (Dogo Canario) on lempeä, helposti käsiteltävä ja hyvin käyttäytyvä omistajalleen ja perheenjäsenille, mutta hurjaluontoinen vieraille. Se on itsenäinen ja aggressiivinen muille ( vieraille) koirille, sekä oman että muiden rotujen edustajille. Aiemmin rotua on käytetty erinomaisena taistelukoirana.

“As a guardian breed with man-stopping ability there is no dog that is more effective than the Canary Dog. It remains and incredibly powerful and fearless animal, it is known for its great devotion to its human family, and it is known to accept children in the home. This is a dog that will stay by its master’s side at all times and is never known to stray. This dog is protective by nature and will not hesitate to attack anyone whom it perceives as a threat to its family or home. Such an attack could only be a hopeless situation for any man involved.”
Dr. Carl Semencic
Pit Bulls and Tenacious Guard Dogs.

Vapaa suomennos edellisestä tekstistä:

“Vartijakoirana, jolla on taito pysäyttää ihminen, mikään rotu ei ole tehokkaampi kuin Kanarian Doggi. Vaikka se on uskomattoman voimakas ja peloton, se on tunnettu suuresta kiintymyksestään perheeseensä, ja se hyväksyy myös perheen lapset. Tämä koira pysyy aina isäntänsä rinnalla. Se on luonteeltaan suojeleva eikä epäröi hyökätä, jos se aistii jonkun uhkaavan perhettä tai kotia. Koiran hyökkäyksen kohteeksi joutuminen on toivoton tilanne kenelle tahansa ihmiselle.”  Dr.Carl Semencic, Pit Bulls and Tenacious Guard Dogs.

Hieman lisää tietoa Dogo canariosta:

Kanarialaisella on itsevarma, voimakas luonne. Se on erittäin älykäs, itsepäinen ja sillä on norsun muisti. Se on tasapainoinen, valpas ja hiljainen. Olemukseltaan ylpeä ja arvokas, mutta vaatimaton. Uskollinen, lempeä ja omistajiinsa kiintynyt, mutta epäluuloinen vieraita kohtaan.

Canarion rodunomainen, korkea kipukynnys saa aikaan sen, että se ei perheen lasten retuutuksesta välitä. Normaalisti se on hyvin rauhallinen ja tasapainoinen, mutta vaaran ilmetessä se pystyy hetkessä muuttamaan käyttäytymistään.

Canarion, kuten vahvaluonteisten koirien yleensä, on vaikea sopeutua elämään toisen samanluonteisen, samaa sukupuolta edustavan koiran kanssa. Varsinkaan canario uroksesta ei kannata haaveilla jos kotona on jo suurikokoinen vahvaluonteinen uros. Valtataistelu on siis väistämätön ja se saattaa päättyä kohtalokkain seurauksin. Rotu ja yksilöiden väliset erot määräävät riidan pituuden ja miten se päättyy. Laumavaisto laukaisee kanarialaisessa tämän voimakkaan dominoivan käyttäytymisen.

Kotona canario on rauhallinen ja viettää suurimman osan ajasta nukkuen. Aikuisena se ei paljonkaan hössötä sisätiloissa, mutta ulkona päästellään täysillä. Omaa perhettä ja tutuiksi tulleita ystäviä kohtaan se on loppumattoman hellyydenkipeä, ei lainkaan etäinen. Tutuksi tullut ihminen saa jatkossa aina yhtä iloisen tervetulon! Canario on älykäs eikä se unohda mukavaa ihmistä.

Dogo canario tulee lasten kanssa erinomaisesti toimeen. Kanarialainen ei tieten tahtoen vahingoita lapsia, mutta saattaa törmäillä vahingossa rajusti suuren voimansa takia, unohtaen kokonsa. Lapsirakkaus ei tule kuitenkaan ilmaiseksi: koiran on oltava lasten kanssa pennusta pitäen. Rodulle ominainen lapsirakkaus ei siis ole aivan automaattinen toiminto. Canario on pääsääntöisesti siis ihana ja omilleen lempeä perhekoira.

Esiin tuleva ongelma Dogo Canarion kanssa on inho vieraita koiria ja eläimiä kohtaan. Sen takia canario saattaa olla hyvinkin epäsosiaalinen joissain tilanteissa. Oman lauman koirat ( joiden kanssa arvojärjestys on selvä ) ja oman perheen muutkin lemmikit canario hyväksyy useimmiten täysin. Koirapuisto-koiraa canariosta ei yleensä saa. Tämä dominoiva käytös juontaa juurensa sen metsästyskoira- ja taistelukoirageeneihin, mutta toki jonkin verran syy voi olla pennun ja nuoren koiran kasvatuksessa. Taisteluhalukkuutta, kovuutta ja dominoivaa käytöstä esiintyy erityisesti uroksella. Nartut saattavat omata enemmän suojelutahtoa, mutta haluavat usein myös dominoida etenkin vieraita narttuja, ja omassa laumassaan olla se johtaja-narttu.

Rotu on voimakas ja omapäinen, joten se on pennusta lähtien opetettava tietämään paikkansa omassa laumassaan ja samalla tässä ihmisten yhteiskunnassa. Kotoisen lauman arvojärjestys saattaa ajan kuluessa tuntuakin oikealta; omistaja hallitsee. Canarion kunnioitus on voitettava: tämän on tapahduttava älyllä ja sitkeydellä, joskin oveluudella jo pentuaikana sekä selkeällä rajojen asettamisella. Fyysisillä voimakeinoilla ei tämän rodun koulutuksessa edetä. Canario on tarkkaavainen: se valpastuu herkästi uusiin, yllättäviin ääniin ja normaalista rutiinista poikkeaviin tapahtumiin ja sen reaktiot voivat olla hyvinkin voimakkaat. Omistajan onkin otettava koiransa “haltuun” heti pentuajasta lähtien määrätietoisella koulutuksella, jotta koira ymmärtää erilaisten tilanteiden toimintatavat. Silti parhainkaan kouluttaja ei saa kitkettyä ( eikä pidäkkään! ) koiraan sisäänrakennettuja ja sille jalostettuja alkukantaisia luonteenpiirteitä. Jos haluaa koiran joka on vapaana ollessaan 100% hallittavissa ja tottelee käskyjä aina ja kaikkialla, voi hankkia esim. saksanpaimenkoiran tai kultaisennoutajan tms… Canariosta tuskin kukaan sellaista saa.

Jos uskot osaavasi voittaa canarion kunnioituksen, jos tiedät olevasi varma kyvystäsi käsitellä voimakasta ja dominoivaa koiraa uhkaavissakin tilanteissa sekä olet itse valmis uhraamaan tarvittavan ajan, energian, huolenpidon ja rahaa kasvatukseen ja täysipainoiseen koiranelämään, vain siinä tapauksessa voit harkita kanarialaisen hankintaa. Kuitenkin kaiken kaikkiaan kanarialainen omaa ihanan luonteen ja on tasapainoinen koira. Jos kohtelet koiraa rakkaudella ja kärsivällisyydellä, saat itsellesi parhaan mahdollisen ystävän ja suojelijan, pelottoman ja luotettavan seuralaisen kaikissa tilanteissa kaikkialla. Se, joka voittaa tämän koiran luottamuksen puolelleen ja pääsee rodun “juurille” asti, pysyy aina uskollisena tälle rodulle. Dogo canario on upea koira oikeissa käsissä.